Szukaj na tym blogu

Muffinki marchewkowe z pistacjami, cynamonem i polewą z likieru toffi


2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki oleju
3 jajka
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
3 marchewki


Marchewki obrać i zetrzeć na średnich oczkach.


W jednej misce wymieszać marchewkę z jajkami, solą, cynamonem  i olejem, w drugiej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy. Wlewamy do silikonowych foremek do 3/4 wysokości i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.


 Obieramy 10-15 pistacji i siekamy nożem.

Polewa

1 szklanka cukru pudru
3 łyżki likieru toffi (może być gorąca woda lub cytryna)

Rozcieramy dokładnie lukier i polewamy ciepłe jeszcze muffinki. Posypujemy pistacjami i wkładamy do papierowych papilotek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz