Szukaj na tym blogu

Bułki drożdżowe z serem i borówkami amerykańskimi

 1/2 kg mąki pszennej
2-3 dag drożdży
1 szklanka mleka
2 żółtka + 1 jajko(do smarowania bułek)
1/2 kostki masła(10 dag)
szczypta soli
1/2 szklanki cukru + 1 łyżka cukru
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i czekamy, aż się rozpłyną. Dodajemy ciepłe  mleko z rozpuszczonym masłem, sól i mąkę. Ucieramy 2 żółtka z cukrem i dodajemy do ciasta. Wyrabiamy ciasto drożdżowe, aż będzie odstawało od ręki. Odkładamy na 1 godzinę, aż wyrośnie. 
Dzielimy wyrośnięte ciasto na 10 części i nakładamy na rozciągnięte na placki kawałki ciasta, borówki amerykańskie i łyżeczkę sera. Zaklejamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ser

25 dag serka ricotta
2-3 łyżki cukru pudru
naturalny cukier waniliowy - 1 łyżka
2 żółtka
10 dag borówek amerykańskich

Ser ucieramy ze szczyptą soli, cukrem i żółtkami.

Bułeczki powinny poleżeć jeszcze około 30 minut, do wyrośnięcia. 
Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut. Posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz