Szukaj na tym blogu

Rogaliki domowe


Domowe rękodzieło to również rogaliki,
które bardzo lubię zawijać na czymś dobrym oraz jeść w dobrym towarzystwie.


Rogaliki drożdżowe
(proporcje na 48 rogalików)

10 dag drożdży
3 całe jajka
6 łyżek cukru (ja dodaję 3 łyżki)
0,5 l ciepłego mleka
1 szkl. oleju
cukier waniliowy
1 kg mąki pszennej (lub więcej, czyli tyle ile przyjmą płynne produkty)
marmolada lub konfitury


1. Mleko lekko podgrzać.
2. Połowę mleka, drożdże i 2 łyżki cukru wymieszać i posypać warstwą mąki. To zaczyn, który musi "ruszyć"..., czekamy... Kiedy zaczyn podrośnie dosypujemy i dolewamy wszystkie pozostałe składniki i całe jajka. Wyrabiamy ciasto dokładnie, aż zacznie odchodzić od ręki. Odkładamy kulę ciasta, posypując ją mąką i przykrywamy bawełnianą ściereczką. UWAGA! Szybko rośnie!
3. Dzielimy kulę na 6 kulek i rozwałkowujemy kolejno na placki.
4. Każdy placek dzielimy na 8 części za pomocą noża i nakładamy łyżeczką nadzienie.
5. Zawijamy kolejno zgrabne rogaliki i odkładamy na blachę wysłaną papierem do pieczenia.
6. Gotowe rogaliki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem.
7. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temp. 160 stopni Celsjusza około 10-15 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz