BUŁKI NA ŚNIADANIE
75 ml ciepłej wody
5 łyżek oleju
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 kg mąki
5 dag drożdży
1. Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody, dodać olej, cukier, rozmieszać i zasypać warstwą mąki.
2. Po około 15 minutach zasypujemy resztą mąki i dolewamy 2 szklanki ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto, zarabiając do środka 100 razy.
4. W czasie niskiej temperatury ciasto rośnie około 1 godziny, ale kiedy jest ciepło 30 minut.
5. Odrywamy po garści ciasta i formujemy zgrabne bułeczki, zawijając ciasto pod spód.
6. Uformowane bułki powinny napęcznieć pod ściereczką do kuchni, aby nie wyschły. Możemy przed upieczeniem posmarować je wodą z mąką ziemniaczaną (1/2 szkl. wody,
1 łyżka mąki ziemniaczanej).
1 łyżka mąki ziemniaczanej).
7. Wkładamy do piekarnika w termoobiegu 180 stopni Celsjusza, pieczemy około 15-20 minut.
W razie braku pieczywa zawsze mam w lodówce drożdże, a w spiżarni mąkę. Bułki smakują świetnie na ciepło i zimno.
W każdym domu powinno pachnieć świeżym ciastem drożdżowym, to taki prawdziwy dom. Moi synowie zjadają jeszcze ciepłe bułeczki, same, bez żadnego obłożenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz