Deser domowy
0,5 l wody
3 łyżki mąki ziemniaczanej
dżem domowy
1.1 i 1/2 szklanki wody zagotować.
2.W 1/2 szklanki wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną.
3.Mąkę dolać do wody, którą wcześniej zdejmujemy z kuchenki(nie może się gotować)
4.Stawiamy mieszaninę na kuchence i zagotowujemy mieszając
5.Odstawiamy na bok i dokładamy dżem. Mieszamy dokładnie.
6.Wlewamy kisiel do salaterki i studzimy.
Oczywiście były to sklepowe (torebkowe) desery.
Skrobia ziemniaczana jest bardzo przydatna dla naszego organizmu. Zmniejsza stany zapalne, zapobiega pękaniu skóry (podczas stosowania zewnętrznego), osłania przewód pokarmowy w stanach nieżytowych. Same plusy. Do tego wszystkiego przywołuje wspomnienia lat dziecięcych. W moich młodych czasach każdy potrafił zrobić kisiel. Tanio, łatwo i szybko.
Proste i dobre jedzonko! Takie lubię najbardziej. Dobrze jest pomęczyć się latem, wekować, przecierać, a zimą... Otwieramy słoik i przenosimy się do raju. Kisiel na zdjęciu jest malinowy i agrestowy, konfitury z malin wyszły mi w tym roku fantastycznie. Cieszę się już na przyszły sezon malinowy...
W poprzednich postach inspirowałam Was laleczką Malinką, może było to podświadome działanie. Zaspokoiłam pragnienia na maliny, ale co teraz? W spiżarni rzędem stoją jagody, truskawki, pomarańcze...
Proste i dobre jedzonko! Takie lubię najbardziej. Dobrze jest pomęczyć się latem, wekować, przecierać, a zimą... Otwieramy słoik i przenosimy się do raju. Kisiel na zdjęciu jest malinowy i agrestowy, konfitury z malin wyszły mi w tym roku fantastycznie. Cieszę się już na przyszły sezon malinowy...
W poprzednich postach inspirowałam Was laleczką Malinką, może było to podświadome działanie. Zaspokoiłam pragnienia na maliny, ale co teraz? W spiżarni rzędem stoją jagody, truskawki, pomarańcze...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz